We wrześniu rozpoczęły się zajęcia dla uczniów klas I-III w ramach projektu unijnego "Zwiększamy szanse na lepszą przyszłość"
Podczas odbytych zajęć, dzieci mogły uzyskać odpowiedź na pytania:
"Kiedy owoce są dojrzałe?"
W trakcie zabawy w naukowców wykrywały obecność skrobii w kasztanach i jabłkach przy użyciu płynu Lugola. Już wiedzą, które jabłko jest bardziej, a które mniej dojrzałe.
"Czy z każdej mąki powstanie chleb?"
Sala zamieniła się w piekarnię, a uczniowie w piekarzy. Efektem końcowym była konsumpcja własnoręcznie zrobionego chleba.
"Dlaczego buk ma gładką, a dąb spękaną korę?"
Zajęcia poświęcone były zbadaniu jaką rolę pełni kora w przystosowaniu drzew do środowiska.
Wykorzystując piękną pogodę szukaliśmy oznak jesieni. Udało się dzięki jesiennym darom i oczywiście pieczonym ziemniakom!